Anahtarınız en iyi tork kontrolünü sağlasın
15 Ekim 2018 Pazartesi
Pnömatik darbeli anahtarlar ilk başta zorlayıcı somun ve cıvataları sökmek için geliştirilmiştir. Ancak günümüzde teknisyenler darbeli anahtarları örneğin tekerleklerdeki cıvataları sıkmak için de kullanmaktadır. Böylece işlerini daha hızlı, daha yüksek verimli ve daha güvenli bir şekilde tamamlayabilirler. Tork kontrolü ve aletlerin beklenen şekilde çalıştığından nasıl emin olacağınız hakkında bazı bilgiler sunuyoruz.
Tork kontrolünün iyi olması, cıvataların tam olarak doğru miktarda sıkılması açısından büyük önem taşır (Lastik Değiştirirken Tork Algılama blogu yazımızda belirttiğimiz gibi) ve aletler uygulamayı doğru şekilde gerçekleştirebilmek amacıyla güç seviyelerini ve torku kontrol etmek için çok sayıda seçenek ile tasarlanır.
Örneğin paslandıkları ve sıkıştıkları için genellikle cıvataları sökmek için daha fazla güç gerekir. Ancak cıvataları sıkarken daha az güç gerekir. Bu durumda gereğinden fazla sıkmayı engellemek, cıvatayı esnetmek veya kırmaktan kaçınmak için daha hassas kontrol ve dikkat gerekir.
Biri aletin gücü, motordaki hava miktarına bağlıdır ve genellikle gücü havayla kontrol etmenin iki yöntemi vardır. Birincisi hava basıncını kontrol etmek, ikincisi de doğru hava kompresörünü seçerek veya doğru hortum çapını kullanarak hava akışını doğrudan kontrol etmektir.
Yıllar geçtikte alet tasarımı gelişerek operatörlerin hava akışını daha iyi kontrol edebilmelerini sağlamıştır. 20. yüzyılın ilk yarısında, eski modellerin arka tarafında aletin içindeki hava akışını azaltmak için basılan bir kol vardı. Bu temel darbeli anahtarlar, tek elle kullanılabilen basit bir teknolojiden yararlanıyordu ancak hiçbir zaman hassas çalışmıyorlardı.
Tüm garaj uygulamaları için her işi tek başına yerine getirebilecek bir alet yoktur. Bir iş için en uygun alet, teknisyenin ihtiyaçları, alışkanlıkları ve konfor seviyesine bağlı olarak değişir. Çeşitli kriterlere göre seçilmesi gereken çok çeşitli darbeli anahtarlar bulunmaktadır. Bunlardan önemli olan biri, güç ve torku ne kadar hassas bir şekilde kontrol etmeniz gerektiğidir.
Sonuç olarak, aletin hava hattındaki konumu (kompresöre yakın veya uzak olması) da aldığı hava basıncını etkileyecektir. Bu nedenle, işe bağlı olarak daha fazla veya daha az hava gerekir ve daha hassas çalıştıkları için bu günümüz aletleri ile kolayca kontrol edilebilir.